☆皮皮的大個仔見證 ~

Lilypie Kids Birthday tickers

2018年12月31日星期一

2018 dai 事回顧





2018年最刺激的是年初公司派了我到新Department ,幫手做一個炙手可熱的project,真是很大挑戰,心裡只有十萬個為什麼,點解世界咁大要選我?起初真是非常擔心自己應付不來,而且工作範疇跟以往做的完全不一樣!雖然係難D,但好開心遇到好同事好上司!就算明知要常常OT,但都想全情投入盡快完成工作,全team人合作團結,滿足感和正能量滿滿的!經過接近一年,project 完成後便會解散,我在2019又有新挑戰啦!經過這年的挑戰,感覺自己處事變得成熟一點,我有信心到下一個新環境,應該難唔到我嘅,我要集氣為自己加油加油啊!




轉工送給自己的希望之翼~




實在太捨不得深水埗的美食,這幾年來雖然辛苦了點,但遇到好老闆好同事太幸運了!




2018雖然忙但都去左2次東京超美妙!

2018年3月28日至4月7日櫻花之旅,每天都與櫻花見面是幸福。

日本去100次都唔夠,希望有多些時間陪皮皮,帶皮皮去更多地方~




櫻花觀賞:目黑川、新宿御苑、偶田公園、Skytree。













皮皮是超級迷Pokémon,差不多全東京的Pokémon store都到過!





東京駅




品川AQUA




池袋sunshine city aquarium 





鎌倉、江之島太美,未走勻全個鎌倉,下次再去!



好型!我最愛跟皮皮拍照~




多啦A夢博物館




橫濱紅磚屋




橫濱杯麵博物館




東京巨蛋TenQ Sailor Moon 展覽





原宿貓頭鷹豹貓Cafe






2018年11月17至20日 秋遊東京

短短四日可以睇到銀杏紅葉好開心啊!
上野公園、東京都美術館、池袋Namjatown、明治神宮




神宮外苑




原宿刺蝟Cafe
東京駅一番街
日本橋Pokémon Cafe
很美好的體驗!






除咗去日本玩好開心之外,喺香港都去左唔少地方玩㗎!

皮皮由小二升上小三,小學真是很多測驗功課啊⋯⋯

我是佛系媽媽的,所以幫到皮溫就溫啦!皮皮有時好乖,有時好嘔血⋯ ⋯⋯(應該小學雞媽媽𢤦的)

學習盡力便好,我只想皮皮品格善良,這一點我會較執著,希望他有更多正能量,不要太多負面想法,積極享受學習,聽教聽話。















皮好沉迷爆旋陀螺⋯

暑假參加左爆旋陀螺小博士,仲有爆旋陀螺比賽,爸爸都一齊落場參加親子組比賽!








太多太多開心靚相,2019年都要繼續玩!





超級鍾意睇書嘅我,今年可以見到我鍾意嘅作家,感覺好神奇啊!

3月參加左Daisy王迪詩嘅寵壞你分享會。






7月在朋友介紹下參加了深雪的生日會,開心到癲咗!




之前打咗10萬個電話都打唔到訂飛嘅周杰倫演唱會,幸運之神竟然給我演唱會飛,同樣開心到癲咗啊!






健康方面Touchwood都OK,呢一年都一直分享我飲核酸嘅效果,已經唔使再去專科醫生度複診,非常感恩~




可能在2018年放多了時間在工作,所以blog這裡少了打理,活動和試用產品就隨緣了,去到便去,寫到便接,一如以往,無忘初衷,繼續真心分享,繼續拍多多美照!

今年是Daidaipipi blog十周年!真心覺得自己對blog的堅持念力很強啊!要給讚給自己!

我只有股傻勁,滿懷喜歡文字的心,超愛拍照!希望有人會欣賞~ 有時有朋友說在google search 到我文章,我就開心的了!

十年啊!有3千多篇博文的確得來不易,粒粒字皆心血!希望素顏敷面膜的圖沒太趕客吧!嘻嘻~






謝謝皮爸皮皮一直愛我,滿滿的愛!





2019年繼續努力!要健康快樂啊!






關於daidai & pipi

博客:
Blogspot . ohmykids  . Oh!爸媽MamiBuy 
Beauty Exchange .  she.com . elle . WeShare . ubeauty 

Instagram:daidaipipi



沒有留言:

發佈留言

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails