☆皮皮的大個仔見證 ~

Lilypie Kids Birthday tickers

2016年9月19日星期一

[入廚樂] 15分鐘健康午餐。西門子蒸焗微波煮食爐一Take過搞掂!


[入廚樂] 15分鐘健康午餐。西門子蒸焗微波煮食爐一Take過搞掂!




九月開學真係好忙呀!媽媽我少左時間入廚,有時求其煲個麵快食就算,不過餐餐食麵唔得掂,我都希望家人健健康康,又想省時間快速下廚,今日我就去左西門子家電中心偷師,跟營養師學習一下15分鐘烹調健康午餐!




今日營養師教左我地整4樣餸,其中包括南瓜粟米湯、焗三文魚配馬鈴薯等,都是飽肚又健康的食物!大人小朋友都啱食!




食物如以蒸、焗的形式來烹調,能保留食物大部分營養。西門子iQ700煮食爐結合焗、微波、蒸煮等多種功能,只用一個爐就能烹調多款美食。





每個餸菜能在短短15分鐘內完成,只需使用有varioSpeed功能的iQ700嵌入式焗爐 ,混合微波輔助加熱功能,節省烹調時間同時亦保存營養及水分 。







自家制健康午餐三兩下手勢便完成,如想了解更多健康美饌,詳細食譜請見:http://bit.ly/2bTABYO





另外食物保鮮都好重要,註冊營養師詹兆洲先生表示:「把蔬果以0°C冷凍保存,可減慢蔬果中的酵素及微生物的活動能力,幫助延長保質期。」





西門子法式多門無霜雪櫃配備獨立vitaFresh 0°C保鮮室,溫度可妥善控制為0°C,幫助延長食物保質期。





媽媽我就好喜歡這個無霜雪櫃多格數,能把食物分門別類,連水果都可以存放,更附送食物儲存盒把食物整齊存放,保鮮更湊效。





你都可以來到西門子陳列室體驗各種家電,詳情可到:
http://www.siemens-home.com.hk/zh/




SIEMNS 陳列室
地址:中環雪廠街16號西洋會所大廈5樓(入口於都爹利街)





關於daidai & pipi
Daidai & pipi 的快樂魔法


博客:
Beauty Exchange .  she.com . elle . WeShare . ubeauty .  Miniwise

沒有留言:

發佈留言

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails