☆皮皮的大個仔見證 ~

Lilypie Kids Birthday tickers

2016年9月20日星期二

[海洋公園哈囉喂] 小兒科鬼屋全面睇!


[海洋公園哈囉喂] 小兒科鬼屋全面睇!


原來海洋公園哈囉喂已經係第16年!嘩!咁鬼耐歷史!皮皮媽我由少女玩到做媽媽,都斷斷續續玩過好幾年架!

以前海洋公園哈囉喂都係比大人玩多,近呢2-3年多左唔少小朋友都啱玩嘅玩意,實行一家大小在哈囉喂都可以愉快歡渡,少少驚多多Fun!唔知升左小學的皮皮幾時會跟我去哈囉喂?今次先由皮媽以家長角度睇下有咩啱小朋友玩啦!





最小兒科:古惑糖果村



舊年都有嘅古惑糖果村,今年再度推出,實行「派糖」!



只要在糖果村每站check point挑戰村民,玩下d簡單遊戲,就會有糖果或小禮物,小朋友見到實好開心!成筒萬果珠、珍寶珠仲有勁好味嘅TimTam, 入落你嘅哈囉喂糖果收集袋度,開心到笑騎騎!





加上糖果村村民笑臉迎人,唔嚇小朋友,玩既遊戲簡單又開心,村民仲教你唸可愛咒語,拜見村長,逐級挑戰,大人都覺得好玩呀!






幾經百戰,終於去到村長度啦!見到咁大箱好好味嘅TimTam,即刻心花怒放!跟住村長玩遊戲~



真係冇咩大人會咁齊心玩,小朋友黎玩實哈哈大笑(≧∇≦)




最後滿載而歸!黎到哈囉喂記住黎古惑糖果村補給下,之後玩鬼屋嚇到暈都可以食粒糖果定驚(≧∇≦)




見到咁巨型嘅棉花糖鬼,係人都爭住合照!真是超級得意!



呢度係「捉鬼敢死隊學堂」,放心,冇鬼架!一D都唔驚嚇,驚喜就多蘿蘿,細路仔來到可以周圍玩周圍摸,瘋狂影相都冇問題!




黎到一定要試下背呢個捉鬼裝備,確實幾重下,要做捉鬼敢死隊隊員唔係咁easy~






黎到博士的實驗室,可以玩下核突到痺嘅鬼口水,OMG!勁痴笠笠~ 小朋友應該唔怕呢d核突野(≧∇≦)





之後落黎仲驚喜!可以扮捉鬼敢死隊拎住支捉鬼槍去捉鬼!





入到呢個超級熒嘅熒光迷陣,就好快快手對準目標開槍!計分架!努力!






最後合格成為捉鬼敢死隊隊員,完成任務有禮物送返,至於係乜就賣個關子,包你滿意啦!





有得玩又有禮物收真係超Happy!最最最驚喜棉花糖鬼周不時出現同你玩,係人都想攬住佢!

玩完「捉鬼敢死隊學堂」,仲有「捉鬼敢死隊Live!」,但Live!係真鬼屋,小朋友就未必玩到,堅恐怖(((o(*゚▽゚*)o)))





如果小朋友膽量再勁D,可以在日間時間帶小嘩鬼來「照妖宮殿」,將日常捉小精靈嘅技巧發揮出黎,變左捉西遊記嘅妖精!




只要Download海洋公園「猛鬼獵人」App,在「照妖宮殿」裡可以開住呢個App捉妖精,仲可以同鬼Selfie!




每個關卡都不難發現 check point,有D仲係小朋友高度,就好似玩小精靈遊戲咁,見到check point就會見到妖精架!




不過個App有少少反應遲頓⋯要比多2秒時間等等先有勁野睇⋯-_-#



BTW, 入黎鬼屋點會淨係玩捉妖怪?呢度嘅鬼全都是西遊記角色,女角仲好靚女,唔係鬼樣黎架(≧∇≦)






蜘蛛宮裡有得捉蜘蛛妖,Gotcha !



仲有孫悟空、白骨精、牛魔王和鐵扇公主,用「猛鬼獵人」App開天眼就可以同佢地一齊Selfie!





不過過左5:30pm,「照妖宮殿」就會變成「血祭宮殿」,恐怖十倍!記著留意時間入場呀!晚上的「血祭宮殿」陰森血腥,小朋友就唔適宜玩了⋯




如果想增加萬聖節氣氛和投入感,不妨畫花臉啦!臉部彩繪好受小朋友歡迎架!




好可愛唷~



在場亦有小道具售賣~





南瓜臉妹妹好可愛,啱唒中意扮鬼扮馬嘅小朋友(≧∇≦)




哈囉喂的佈置很有氣氛,如果阿囝在佢實叫我影哂咁多隻南瓜公仔佈置架!唔怕鬼就周圍搵鬼影相啦!少少驚,多多Fun架!

哈囉喂期間海洋公園周不時都會有嘩鬼表演,跳舞雜技樣樣齊,有興趣就留意時間表,大家實睇到拍爛手掌!




還有一系列捉鬼敢死隊精品售賣,好想帶隻棉花糖鬼返屋企呀!





海洋公園哈囉喂全日祭2016




日期: 10月2日至 31日(9 月及10 月1 日的開放日子為企業包場活動)

公眾人士可於以下17個特選日子入場:2016年10月2、7-10、14- 16、20-23、27- 31日

開放時間: 早上10時至晚上11 時

*哈囉喂景點各有指定開放時間

票價: 海洋公園入場門票:成人港幣385 元;小童(3 至11 歲)港幣193 元
(只需持有一張入場門票,即可從早上到夜晚玩盡公園內的哈囉喂景點及節目)




延伸閱讀:
哈囉喂預告] 史上最恐怖鬼屋 16禁。羅蘭捉鬼唔扮鬼新造型黎啦! @ 海洋公園哈囉喂全日祭2016

海洋公園「海洋快證」真。快趣!來享受夏天的尾巴~








關於daidai & pipi
Daidai & pipi 的快樂魔法

博客:
Beauty Exchange .  she.com . elle . WeShare . ubeauty .  Miniwise

Instagram:daidaipipi

沒有留言:

發佈留言

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails