☆皮皮的大個仔見證 ~

Lilypie Kids Birthday tickers

2016年4月5日星期二

[大阪] 第一天親子遊。南海電鐵。PABLO綠茶芝士蛋糕。心齋橋ICHIRAN一蘭拉麵


20160320。THU。DAY 1。OSAKA。心齋橋

2016大阪親子之旅在3月20日至25日成行啦!

旅程後第一想說是我先要讚讚皮皮,今年皮豬5歲大個仔,全個旅程都沒有扭眼瞓扭累扭抱,全程自己行,由朝行到黑實在太醒皮啦~~~爸媽會盡力帶多D你去旅行架! 媽我小時候已常常跟父母去旅行,旅行的點點滴滴很值得回味,見識又會多左,又食好多好東西,真係好開心架!

旅程第一天有點兒阻滯,我地班CX機delay左3個幾鐘,本來早上七點幾飛,就變左11點幾飛,國泰陪左3張75元的餐券比我地,於是食埋早餐先上機~~~



到左大阪關西機場都4點幾,我地選擇左南海電鐵急行到大阪駅,車程40分鐘。

我地來回都遇不到南海電鐵的Star Wars版電車,因為每2個鐘才一班,沒緣就是了。



去到大阪駅見到PABLO,即刻買返個芝士蛋糕,店員很好啊! 見我是遊客問我:「Where are you come from?」重提我呢2日內要食個芝士蛋糕~~~



我地連續5晚都入住心齋橋附近的OSAKA NIKKO HOTEL日航酒店,地鐵心齋橋站8號出口一出便是酒店,超級方便,地方夠大又企理,不過就貴少少。




安頓好即刻食PABLO 綠茶芝士蛋糕,都好大個架!我地3個KO唔哂~真係漏漏地⋯⋯(^O^) 味道都唔錯,幾重綠茶味,入面仲有白丸子,外脆內軟,多重口感~




來到心齋橋都差不多七時,當然要去地標glico 度打咭影相啦!



背景仲會不停變色,好得意呀!




我地沿著道頓堀河行下~心齋橋實在太多人!這裡顯得好寧靜~



到激安之殿堂買左少少野就去一蘭食拉麵!


店員比張紙我們點餐,但入到門口要自己買票架!



大約排左30分鐘,周圍影下相先~



其實我想坐坐這觀光船的⋯



差不多到我們啦~~~



買了票都要等一會,店員會指示你入座,心齋橋一蘭有2層樓,好快就有位~


皮皮來到好興奮,因為一人一格食拉麵好得意!





前面仲有道簾~ 而我們因為是家庭,店員幫我們打開欄子,咁就可以打通了!



先來追加的玉子~



拉麵到!



皮皮不停話好好味呀~~~~



好味到連湯都飲埋!


咁好味梗係唔夠喉!我要加多半份麵!


好快就送到~


皮豬吃得很滿足!點解日本既拉麵咁好食架?!⋯ 我地未食過香港一蘭的(≧∇≦)



食完再行下道頓堀,回酒店前去便利店買了這蛋黃哥雪糕~



入面係雞蛋樣!卡娃依呢~~~好好味!第二天去海遊館、Legoland,待續。



[2016.春.大阪親子遊]







關於daidai & pipi
Daidai & pipi 的快樂魔法

博客:
Beauty Exchange .  she.com . elle . WeShare . ubeauty .  88db

1 則留言:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails