☆皮皮的大個仔見證 ~

Lilypie Kids Birthday tickers

2015年3月19日星期四

健康無價寶,江美儀分享漂亮心得@「健康有機新煮意。歐盟豬肉午餐會」



身為媽媽很緊張孩子,時刻希望將最新鮮健康的食材帶給他們,為他們造一頓健康飯餸,使孩子健康成長~

這天daidai參加了「健康有機新煮意。歐盟豬肉午餐會活動」,了解更多有機飲食的健康理念,更跟當日大會嘉賓江美儀小姐暢談健康飲食及扮靚心得!

一邊午餐一邊吸收健康及扮靚資訊,食住靚,真係零舍開心~~~



午餐會於灣仔的berliner German Bar & Restaurant 舉行。


主持介紹了「歐盟有機豬肉」是100%歐盟保證,從農場、屠宰至運輸全程可追溯有機監督!歐盟有機豬肉百份百於丹麥出生,由飼養及所有製作過程中並無添加生長激素或防腐劑,亦會採用非基因改造成份飼料,純天然食品獲得紅色丹麥Eco-label和歐盟的有機食品認證,品質優質且有保證,大家可以安心食用~



聽過歐盟有機豬肉的嚴謹製作過程,就不如試食一下啦!

大會邀請了南美主廚Pancho Barria來示範烹調有機菜式~ 

Pancho師傅在中國進修過廚藝,更在上海酒店做過正宗墨西哥餐廳廚師,現在留港擔任有機食品廚藝工作坊主廚及創辦人。

師傅相當風趣,而且懂說普通話,在場不少太太/女士都看得好開心!



Pancho師傅烹調了希臘蜜糖檸檬豬扒及意式香醋豬扒,全場充滿著香濃的煎豬扒味,諗起都留口水呀!




師傅話整呢兩味豬扒唔難,有機歐盟豬肉肉質鮮嫩,只要放平底鍋每邊煎幾分鐘至黃金色便可上碟,真係yummy yummy!


除了無骨豬扒,還有豬腩扒、豬肋骨和梅頭扒,歐盟有機豬肉款式多樣,可配合不同菜式~~~


跟著是開餐時間!


頭盤:煙三文魚配紅菜頭醃三文魚薯仔香草沙律


主菜:手撕歐盟有機豬肉包 配半乾西紅柿毛花果醬



這個豬肉包好美味呀!手撕豬肉軟身不痴牙,而且夠肉汗,香噴噴好好味!


伴菜:忌廉穀物沙律


左:燉捲心菜
右:薯蓉


伴菜:忌廉青豆


意大利青瓜


主菜:德國黑啤燴歐盟有機豬仔骨 配香草芥末汁

平時食既豬仔骨都好硬難切開,今次吃的有機豬仔骨很有驚喜,豬肉很軟熟,脂肪比例適中唔痴骨,容易咬開進食,而且很入味,食多幾件都冇問題!


主菜:厚切歐盟有機豬柳 配燒蘋果及珍珠洋蔥

超瘦有機豬柳,啱哂怕肥既女士,豬柳一D都唔鞋,夠肉汁,夠健康,大大件食完好飽呀!



在享受美食期間同時聽下朱蘊晶醫生分享女性健康飲食資訊~

朱醫生女性在飲食方便要注意吸收低脂肪、高澱粉質及高纖維食物名,亦要特別留意鈣質、鐵質和鹽份的吸收~

女性年紀愈大,患乳癌的風險愈高,要記著每月自我檢查乳房一次,而且更年期後荷爾蒙減少,骨質流失愈多,多補充鈣質吸收幫助骨骼健康。



壓軸有江美儀小姐的分享~

美儀分享到之前她曾得過大病,所以特別會留意飲食的重要性!她好喜歡吃東西,可是工作壓力令自己難長肉,於是在選擇食材會特別以健康為題!

有機豬肉是她喜愛的食材之一,因為現時大部份肉類都有雌激素成份,對人體吸收會有影嚮,尤其對女性身體有反面效果,所以美儀選擇有機食物減少有害化學質吸收,自然病痛少左,皮膚和身材都更靚啦!


最後謝謝丹優雅會邀請,以甜品:黑櫻桃芝士蛋糕 配杏仁汁香草雪糕作結,今天十分滿足,又可吸收變美的健康資訊,等我回家炮製美味的歐盟有機豬肉比皮皮食先!讓他食得健康,快高長大,自然精靈醒目啦!


歐盟有機豬肉於百佳、一田超巿及City Super均有發售。




沒有留言:

發佈留言

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails