☆皮皮的大個仔見證 ~

Lilypie Kids Birthday tickers

2014年2月4日星期二

[皮皮] 郊遊樂.西九大戲棚



140203 年初四,曬到成隻燒豬咁,去了西九龍海濱長廊看「西九大戲棚」。




其實我們事先沒有想過來這裡,不過度度都好多人,只是乘MTR經過那就九龍站下車吧!


大戲棚好熱鬧,中間大戲棚外,周邊還有很多小攤檔,都是民間小工藝,我買了兩支糖,人手搓的好有趣,好像小時候都有吃過~

另外有熟食、小食買,大家入場看戲時也可醫醫肚~

也有民間藝術,有國畫和書法老師送畫和字給巿民,免費架!不過要抽籤和排長龍的。


吹波糖

我掛住影相,凍哂,吹唔大....><


阿皮食得好滋味!



轉個身就是「西九大戲棚」!

入面真係有戲做架!如果想看要買定票,感受和認識粵劇文化。


入面好大,好多位,成個戲棚都是由竹枝木板搭成,好特別架!細路仔一定唔識!


阿皮粒糖食好耐都食唔完...



賣CUTE~~~


我粒白兔糖都食左好耐...


周圍都掛滿燈籠,好有過年氣氛呀!


如果大家想來「西九大戲棚」看看,就要快少少啦~ 展覽至到2014年2月9日,於九龍站有免費接駁巴士直達。

網址:www.westkowloon.hk/tc/bamboo-theatre





關於daidai & pipi
博客:
Beauty Exchange .  she.com . elle . WeShare . ubeauty .  88db

媽媽專欄:


沒有留言:

發佈留言

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails