☆皮皮的大個仔見證 ~

Lilypie Kids Birthday tickers

2013年12月30日星期一

[皮皮] 3歲2個月- 完成4堂IQ EQ班了!@People Impact

承上回:[皮皮] 3歲1個月開始上幼兒IQ EQ班了!@People Impact
http://daidaipipi.blogspot.hk/2013/12/31iq-eqpeople-impact.html


上次講到皮皮到了People Impact上IQ EQ班,轉眼間已經一個月了,皮皮完成了4堂IQ EQ班,經過一個月的訓練,我覺得皮皮好似大個仔左又叻仔左!


每次來到People Impact,皮皮都好開心架!有時他在家都會無啦啦提起Teacher Iris,仲有...佢最中意既恐龍~~~

People Impact有座恐龍城堡,每次我們都提早來給皮皮玩一會兒才上堂,第一堂他是很不願意離開恐龍城堡的,但隨後那幾堂他都會乖乖玩完恐龍、穿好鞋子入課室,他明白要跟Teacher Iris上課了!


第三、第四課的教學跟聖誕節有關,因為這個月是聖誕月嘛~

老師會應因節日、以活動形式助小朋友啟發思維,就好似牆上的一棵聖誕樹,Teacher Iris會給指令小朋友,例如要將黃色圓形放在聖誕樹左下角,可能小朋友還未懂分左右,但老師都會有方法引導小朋友左、右之分,例如左邊有什麼圖案的貼紙呀?通常小朋友都會懂答~


我喜歡這裡的老師因材施教,例如皮皮未必太主動,或者個腦仔轉唔切唔夠其他小朋友快,老師都會比機會給皮皮,讓他自己試試~Teacher Iris說皮皮有很多都會做到,尤其在視覺方面他都會很快找到圖案/卡通咭,皮皮比同班的同學仔小,雖然能力未必有其他小朋友咁叻,但他也會很努力嘗試,你看他上堂開心笑,就証明這裡好好玩啦!


皮皮說:我要自己試!


皮皮如果唔識,其他小朋友都會幫幫手架!


小朋友們同心協力,一齊把聖誕樹裝飾好,係咪好靚呢?!


然後玩看圖找錯處,幾個小朋友一同努力找出答案,他們真是好叻叻!


皮皮也有努力參與~~~


皮皮的作品,手仔小肌肉和視覺仍在發展中,所以點都會"油"到亂糟糟,但他塗顏色比之前好左,起碼會乖乖地拎住支顏色筆"油",看到他一步一步在進步!


最後一堂好開心呀!因為媽媽都可以一同參加IQ EQ班!

兼且臨近聖誕節,活動都跟聖誕有關,無論大人或小朋友,都一樣玩得好開心!


皮皮跟我一同努力找圖片~


一齊合力拼圖!


完成啦!


之後我地兩個一組,一齊找字母,皮皮這時都玩到癲左了...

最後老師仲送聖誕禮物給每一位小朋友,皮皮好開心呢,回到家仍不停說玩具是由老師送的,仲話自己乖~~~


在People Impact完成了4堂IQ EQ班,我看到皮皮每次都有小進步,最重要是孩子每次上完課都好開心,也慢慢地表達到上課的情形~

每次上完堂,Teacher Iris都會即時同家長講返今日上課所教的事情,而且有NOTES拿回家,回到家後家長可以從中跟孩子練習,啟發更多孩子的思維,加強腦部及智能發展,提升IQ!

EQ方面小朋友會一同學習與合作,增加社交技巧,例如老師會教小朋友開腔請同學仔幫忙,當中更有Key Word要小朋友多表達,唔怪得皮皮成日講「唔該哂」,真係好乖仔!

而完成四堂後Teacher Iris會「派成績表」,其實是一份review講返小朋友的能力以及需要改善的地方,Teacher Iris觀察得好細微,雖然得幾堂都好了解孩子個性,份review讓家長更了解小朋友的程度與能力,好好栽培孩子,協助孩子提升!~!

整體來說People Impact真是一個好地方給孩子發展,活動式教學令小朋友不討厭/抗拒上活動班,老師很有愛心,個個小朋友都好中意來這裏玩,兼且學到野!

孩子開心媽媽就放心架啦~!~!

(圖:皮皮在家好努力做假期作業,媽媽非常之開心,因為一個星期內做哂成本作業,之後可以放鬆慢慢玩喇!)




People Impact
http://www.people-impact.com

Add: 香港西環卑路乍街86號南生大廈1樓A室


此活動由People Impact提供。



關於daidai & pipi
博客:
Beauty Exchange .  she.com . elle . WeShare . ubeauty .  88db

媽媽專欄:

沒有留言:

發佈留言

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails